Champagnehuset Vilmart et Cie i Rilly-La-Montagne med Premier Cru status er stiftet i 1890 og siden 1991 drevet af den yderst sympatiske og ”soft-spoken” Laurent Champs. Han er 5. generation og har på kort tid formået at skabe et mytisk ry omkring husets champagner. Hvis Jacques Selosse nyder status som Grand Cru kult-kongen, så må Vilmart bejle til tronen i Premier Cru.
Huset besidder 11 hektar og der dyrkes 60 % Chardonnay og 40% Pinot Noir som er lidt usædvanligt for kommunen, hvor der ellers er en hel del Pinot Meunier. Tilgangen til produktionen er efter biodynamiske forskrifter, dog uden at være certificeret. Non Vintage vinene lagrer i 5000 liters foudres og til Vintage vinene bruges 228 liters egetræsfade der er 1-3 år gamle. Grundet fadlagringen bruges der ikke malolaktisk gæring og får derfor en moderat høj dosage på 8 gram for NV og 7 gram for Vintage champagnerne. Vinene har en fantastisk lækker frisk mineralskhed og meget ”Chardonnay-drevne”. Dog er der mere elegance i disse vine sammenlignet med vinene fra Côtes de Blancs. Og så formår Laurent Champs konsekvent at lave årgangens bedste vin i små årgange. Dette beskrives malende af Richard Juhlin:
“Vilmart has quickly established cult status . . . since young Laurent [Champs] took over from his father in 1991, the company has become one of the true gems with the perfect wine, Coeur de Cuvée, as its most brilliant star. This wine was the best made in Champagne during the “off” years of ‘91, ‘92, ‘93 and ‘97. Hunt like a demon for the scarce 5000 bottles that were made of this gem!”
© 2023 Grand Cru Wine - Designet af Aveo web&markeing